De bewoners onderhouden onder begeleiding van een professional en activiteitenbegeleiders (de coach) zelf de tuin van hun zorginstelling en hebben op deze wijze een plezierige en zinvolle dagbesteding. Door bezig te zijn in een groene omgeving blijven de bewoners actief en wordt hun welzijn bevorderd.

De activiteiten worden per zorginstelling en per doelgroep bekeken en afgestemd op de wensen en mogelijkheden van de bewoners; een aanpak op maat. Deze vorm van onderhoud is goed voor het welbevinden van de bewoners, verlaagd de onderhoudskosten, en geeft ook de mogelijkheid om het onderhoudsbudget en het activiteiten budget met elkaar te combineren.

 
We zien onze tuin niet meer alleen als onderhoudspost, maar ook als een zinvolle dagbesteding.
— Paula Steenbeek; Bartholomeus Gasthuis
 

Referentieprojecten

Bartholomeus Gasthuis
Utrecht - website

Het Nieuwe ABG
Bergen op Zoom

 

De Vossemeren
Nieuw Vossemeer

Landgoed Doornburgh / Priorij Emmaus
Maarssen

 

 

Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan

GRASVELD Tuin- en Landschapsarchitecten

Goilberdingerstraat 14A
4101 BP Culemborg

 
 

 

De ervaring van het Bartholomeus Gasthuis

Paula Steenbeek, medewerkster welzijn:

“Bij de meeste bewoners gaat het vooral om actief buiten zijn. Te voelen dat het koud is of juist heel erg warm. Het zien en ervaren dat de hortensia’s er prachtig bij staan. Het vraagt wel een andere manier van denken. Want we zien onze tuin niet meer alleen als onderhoudspost, maar ook als een zinvolle dagbesteding. Het is voor zelfstandige en demente bewoners heel belangrijk om actief te blijven en meerdere zintuigen te laten prikkelen. Daarom is het voor deze groep essentieel om van de kamer af te komen. Deze dagbesteding is inmiddels zo populair dat er een wachtlijst voor is ontstaan. De professional speelt een belangrijke rol bij deze vorm van therapie. Begeleiders en bewoners kunnen vragen stellen die dan professioneel worden beantwoord. Wanneer je als begeleider je echt kunt inleven in de behoeften van de dementerende en met volle aandacht een activiteit aanbiedt dan werk je mee aan iemands welbevinden. De professional doet al het zware werk en samen met onze vrijwilligers begeleiden we de bewoners met hun onderhoudstaken. Dat kleine uurtje is voor de bewoners een hoogtepunt van de dag. De begeleiders van de professional hebben ondertussen ook een band opgebouwd met de vaste tuingroep en weten dus wat een persoon kan en niet kan.”