De zichtbaarheid van water

Nederland, het wereldwijde voorbeeld op het gebied van water. Wij Nederlanders zijn goed in het beheersen van water, het afvoeren en tegenhouden, maar we verstoppen het achter dijken en onder de grond. Water is onzichtbaar.

Dit zorgt voor problemen. Het water wordt weggestopt, met als gevolg dat er minder aandacht voor is tijdens het vormgeven van de buitenruimte. Het is een bijkomstigheid, een "Oohja, dat moest ook nog"-probleem; het heeft niet de focus dat het verdiend én nodig heeft. Als water niet onze aandacht krijgt, zullen beelden als deze steeds vaker voorkomen.

Arnoud van otterloo |  https://www.flickr.com/photos/avanotterloo/14770481572/

Arnoud van otterloo |  https://www.flickr.com/photos/avanotterloo/14770481572/

 

Om ervoor te zorgen dat water niet een gedachte achteraf is, zal men er in het dagelijks leven aan herinnerd moeten worden. Niet door beelden van overstromingen, maar door elementen in de buitenruimte te gebruiken die ruimte geven aan water.

De watertegel is daar een mooi voorbeeld van. Door in onze pleinen, wandelpaden en speelplaatsen kleine geulen te plaatsen die het water over het oppervlak leiden, worden wij en onze kinderen dagelijks (en zeker als het geregend heeft) bewust van ons water.

 

Het is een kleine stap, maar een belangrijke, naar zichtbaar water.

 

Floris van de Sande