Door de duurzame keuze van het meubilair heeft dit weinig schoonmaak en / of onderhoud nodig. Indien er een houten balk beschadigt is, kan deze altijd afzonderlijk vervangen worden. Om de esthetische kwaliteit van het meubilair in stand te houden adviseren wij om minstens tweemaal per jaar de onderstaande schoonmaak en / of onderhoudswerkzaamheden uit te voeren.

 
 
houten bank door GRASVELD Tuin- en Landschapsarchitecten

Houten meubels

De houtsoorten gebruikt in het meubilair heeft voor de duurzaamheid geen speciale behandeling nodig. Een eigenschap van het hout is dat dit onder de invloed van zonlicht zal vergrijzen en dat er kleine scheurtjes en barstje kunnen ontstaan. Daarnaast kunnen er licht vervorming optreden. Het vergrijzingsproces kan worden voorkomen door het hout te behandelen met een behandelingsproduct op oliebasis. Let wel op: het toepassen van een behandelingsproduct vergt regelmatig onderhoud, zoals het opnieuw toepassen van het behandelingsproduct; anders wordt het hout vlekkerig en zal het verkleuren.

Het houtwerk kan gereinigd worden met een sopje van zachte zeep of allesreiniger in lauwwarm water. En in het voorjaar kan de groene aanslag verwijdert worden met een oplossing van schoonmaakazijn. Spoel het hout altijd na met schoon leidingwater.

Let op: gebruik nooit een hogedrukreiniger om het hout schoon te maken; hierdoor raakt het hout onherstelbaar beschadigd en zal deze scheuren en sneller vuil aantrekken.

 
Fermob luxembourgh

Verzinkt en gecoat staal

Alle stalen onderdelen gebruikt in het meubilair zijn eerst verzinkt en vervolgens gecoat om een extra sterke en duurzame laag op het staal te krijgen waardoor het jaren mee gaat. 

Het verzinkte en gecoate staal kan gereinigd worden met een sopje van zachte zeep of allesreiniger in lauwwarm water. En in het voorjaar kan de groene aanslag verwijdert worden met een oplossing van schoonmaakazijn. Spoel het hout altijd na met schoon leidingwater.

 
terracotta potten

Terracotta buitenpotten

Om vorstschade aan uw terracotta potten te voorkomen tijdens meerdere korte perioden van kou, moeten de potten droog, goed gedraineerd of boven de 0°C blijven. Een andere mogelijkheid is om "frost resistant" terracotta potten te kopen; deze zijn behandeld met een siliconenvloeistof die het vocht uit het aardewerk moet houden.

Een aantal tips:

  • goed draineren door scherven of grind onder in de pot aan te brengen

  • in de winter potten op pootjes plaatsen en de onderschaal verwijderen

  • lege potten in de winter naar binnen halen

 
klinkers en natuursteen

Verharding

Alg en mos op uw verharding is helaas niet te voorkomen, maar door een goed ontwerp wel zeker te minimaliseren. Algen en mos groeien op plekken waar het vochtig en koel is en dit is tijdens de winter vaak het geval, tenzij de verharding voldoende zon krijgt.

Om alg en mos te verwijderen raden wij aan om met heet water (65+ °C) de verharding schoon te schrobben; reinigingsmiddelen kunnen vervelende vlekken achterlaten op uw verharding. Door uw terras eerst met heet water te behandelen en vervolgens met een bezem of borstel schoon te vegen.

Wanneer er veel mos op de verharding aanwezig is, dan is stoom een alternatief, omdat dit met hogere temperaturen het mos sterker aanpakt. 

Let op: Maak uw terras enkel schoon als de temperatuur boven de 15 °C ligt om breuk te